Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 757 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 757 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 758 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 758 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/load.php on line 926 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/theme.php on line 2360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/formatting.php on line 4803 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php:757) in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 716 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/formatting.php on line 4803 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/script-loader.php:757) in /customers/d/c/4/regitzetilma.dk/httpd.www/blog/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Regitze Tilma https://blog.regitzetilma.dk Sun, 07 Nov 2021 09:47:47 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.15 Erhvervspolitisk debat – Fynsk erhverv https://blog.regitzetilma.dk/2021/11/07/erhvervspolitisk-debat-fynsk-erhverv/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/11/07/erhvervspolitisk-debat-fynsk-erhverv/#respond Sun, 07 Nov 2021 09:40:47 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=173 oktober 2021

Tak for initiativ og for at åbne dørene til at diskutere erhvervspolitik… jeg ser frem både at præsentere mine tanker og til at få noget in put med hjem fra i aften – og hvem ved, måske kan I få nogle valgløfter med fra to håbefulde borgmesterkandidater.

Når nogen siger erhvervspolitik, så er der nok mange, der vil tænke, ”det handler om sagsbehandlingstider, afgifter og iværksætteri og beskæftigelse”

Det gør det også – men et godt erhvervsklima handler OGSÅ om bosætning – om velfærdsservice og i disse dag om håndtering af den grønne omstilling, som er nogle af de emner, jeg vil komme ind på, for det er nogle af de ting, jeg hører, er vigtige for virksomhederne, når jeg kommer rundt på besøg eller møder erhvervsledere i netværk til arrangementer osv.

En af de ting virksomheder i dag nævner som den største udfordring er rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

Et af værktøjerne vi har, kommunalt er naturligvis et stærkt jobcenter, og deres samarbejde med jer virksomheder, men vi har også en stor mulighed i at understøtte bosætnings-potentialet.

Politisk betyder det, at vi skal følge med i hvor og hvordan folk gerne vil bo nu og i fremtiden. Medarbejdere, der bor i nærheden af deres job har længere ansættelser og jo flere af den rette type medarbejdere, der er i nærheden, jo større rekrutteringspotentiale – der ud over er det jo også skattekroner, der gavner fælles velfærd – og det er potentielt børn i skolerne og liv i foreningerne.

På torsdag holder Ejendomsmægler kæden, Home i Ejby et arrangement, hvor de har en fremtidsforsker til at fortælle noget om, hvordan folk ønsker at bo i fremtiden. Det skal nok blive interessant – Kommunalt har vi haft vores egen forsker til at give os en retning på byudvikling og vi har jo mange interessante projekter i gang:

Fremtidens Havn – selfinvest: kabelbyen – Naturhaven – Skrillingegårdens jorde (750 boliger), Off-grid boliger, generationsfællesskaber. Og her i nærheden et byggeri med debat, der har delt vandene om natur og højde på byggeri: Olielageret

– Alt sammen noget, hvor der etableres nye spændende boliger, der er tæt på naturen, fremmer fællesskaber og som tilbyder noget andet end det, der findes i forvejen. Vi prøver at være ambitiøse i vores boligudbud.

Heldigvis er der investorer, der finder Middelfart kommune interessant – og hvis jeg selv skal sige det – politikere, der tør tage debatten med en klar vision for øje.

Men en ting er udbuddet og variationen af boliger. Bosætning involverer jo også flere andre ting:

Transport og infrastruktur, der også er et vigtigt emne, når man taler med virksomheder – her gælder både den nationale infrastruktur, hvor det er utroligt vigtigt, at vi

 • kan komme hurtigt på en motorvej eller
 • over en bro uden trængsel,
 • at der er hyppige togafgange også fra de mindre byer i kommunen og
 • at man kan komme hurtigt til København og Aarhus.

Derfor arbejder vi jo også i tæt kontakt med politikerne fra Christiansborg – og laver tværpolitisk lobbyarbejde for at fremme Middelfarts interesser.

Noget andet er den lokale infrastruktur, som jeg som formand for teknisk udvalg har arbejdet en del med. Her har venstre haft en ambition om at udvikle og koble offentlig transport og det private initiativ.

Der er fx sket gennem

 • en ny teletaxaordning, der kombinerer kollektiv trafik og muligheden for at blive hentet ved din hoveddør. Vi bliver nødt til at gøre tingene mere fleksible.
 • vi arbejder med trafiksikkerhed og sammenhængende cykelstier, så man kan komme hurtigt og sikkert rundt i kommunen – så kan el-cyklen blive den foretrukne måde at komme på arbejde på. Det ville være godt for både sundhed og trængsel på vejene.
 • Der bliver arbejdet videre med el-ladestander infrastruktur,
 • vi samarbejder med FDM og flere lokale virksomheder om et projekt, hvor man gør fælleskørsel til og fra arbejde praktisk og tilgængeligt gennem Ta´Med appen.
 • Desuden er der ved at komme gang i dele-bil ordninger både i Middelfart og nu også i Brenderup.

Tiltagene gør ikke, at vi får point i DI´s erhvervsmåling, der kun måler på køretimer og kroner, men de er tilsammen et ambitiøst bud på, hvordan vi tænker fleksible transportløsninger i fremtiden og imødekommer trængsel på vejene – og måske endda kan fremme sundhed og fællesskaber. (busser med basis-kørsel kører om lidt på el)

Omkring bosætning kunne man også fremhæve vigtigheden, hvilken velfærdsservice, vi tilbyder som fx

 • åbningstider i børnehaverne er lange nok
 • Øger antallet af børnehaver og vuggestuer
 • Investerer i moderne skoler -og bevarer dem også i de små byer, der bakker op om skolen
 • Har tidssvarende sportsfaciliteter
 • muligheder for unge – så de ser deres potentialet og gerne vender hjem igen efter udd.
 • hvordan vi involverer borgerne i udviklingen af deres lokalområde.

Men ikke mindst, så skal vi have folk til at foretrække Middelfart frem for fx Vejle eller Odense – her er vores unikke placering i nærheden af skov og kyst og meget centralt i landet meget vigtig, men også

 • et sted der sker noget, kulturelt og socialt –
 • hvor der er et rigt foreningsliv
 • hvor der er et levende handelsliv, spisesteder og cafeer
 • der er lokale fællesskaber og noget at mødes om – uanset alder og behov
 • at man møder kommunen som flexibel og problemløsende, når man vil bygge nyt eller bygge om
 • et ry som en grøn kommune, med ambitioner på klimaet – vigtigt for de unge (det vender jeg tilbage til)

– vil lige nævne.

En undersøgelse , jeg faldt over fra Reg Lab, hvor Middelfart fremhæves som 1 af i alt 12 kommuner i landet, der er lykkes med både at vækste både på bosætning og erhverv samtidig. Vi har set hvordan både antallet af borgere og antallet af ny private arbejdspladser har slået rekorder de seneste år- det er sjælden det sker samtidig.

Så noget må vi gøre rigtigt. Men at dømme efter DI’s målinger, på interessen for at diskutere erhvervspolitik og på antallet af henvendelser, vi får, så er der også plads til forbedringer.

Helt grundlæggende, så fremmer vi både bosætningsmuligheder, velfærd og erhvevslivet gennem dialog og involvering.

Her i Middelfart kommune øvet os på borgerinvolvering på anlægsprojekter gennem flere år, men jeg synes, vi har lidt vej at gå endnu, når vi taler involvering på velfærdsområdet og når det gælder kvalificering af store beslutninger.

Fx klimaplanen – byråd, erhverv og borgere, der er en stor del af løsningen og økonomien i at nå de ambitiøse mål, burde være involveret i tilblivelsen, ideudviklingen og kvalificering af planen og ikke bare få en ønskeseddel stukket ud – og derefter involveret i løsningerne. Her manglede, efter vores mening, både dialog, involvering og kvalificering.

Forlængelse af Fynsvej – når nu erhvervslivet gennem flere år har sagt, at der er mange muligheder i at forlænge vejen de sidste 1,4 km, udvikle området på sigt og tiltrække flere virksomheder, så vi planmæssigt og lovgivningsmæssigt kan komme videre med udviklingen – ja så undrer det os, at man tøver og end ikke vil sætte vejen på i overslagsårene.

Så er det ikke nok at holde BusinessBreakfast, tage på virksomhedsbesøg eller holde timelange møder med erhvervsrådet, hvis man ikke lytter, involverer eller agerer efter det in put man får.

Det er venstres ambition at gøre det bedre.

Jeg nævnte tidligere, at jeg ville vende tilbage til den grønne vækst kommune

– Middelfart kommune har jo tænkt grønt siden starten i 2006 – også før det var moderne. Så det er egentlig en grundlæggende tanke, der er forankret i mange ting. Klimafolkemødet er blot en af satsningerne, der er med til at sætte Middelfart på landkortet.

Vi er meget opmærksomme på, at klima og særligt klimafolkemødet, ikke må blive til skåltaler og mere snak.

For os skal det have en national interesse, så vi kan tiltrække beslutningstagere og nationalt engagement, men det skal også have en lokal berettigelse – DINEX og DanLad – gjorde det rigtig godt ved at engagere sig og at vise, at de allerede havde skyhøje ambitioner og realiserbar klimateknologi.

Det er vigtigt med det lokale islæt og at virksomhederne her viser, de også har noget at byde på, har alternativer eller er på vej i en retning.

I Venstre tror vi på, at den grønne omstilling er markedsdrevet, men også at klimakrav er en faktor som virksomheder og borgere må udvikle sig og vokse med.

Derfor har vi i Venstre luftet den tanke, at man kunne arbejde med en lokal klimaklynge, hvor man skaber

 •  et miljø omkring virksomheder og serviceydelser med fx klimateknologi, service, produktion, uddannelse,
 • hvor målet er at koble viden, produktion, iværksættere, netværk,
 • skabe partnerskaber på tværs
 • giver baggrund for at kunne skabe noget sammen: klimauniversitet eller huser en master degree i climate engeneering
 • det skal være ambitiøst, skabe muligheder og tiltrække flere med samme interesse og gøre stærkere i fællesskab.

Det er jo ikke noget man kan gøre alene, det vil kræve et stort samarbejde, kommunalt og privat, det vil kræve tillid og ambition – men en ide, jeg gerne vil høre jeres mening om lige som,

Jeg gerne vil høre om jeres vurdering af klimafolkemødet – vi har i næste års budget sat en lille million mere af til at udvikle det – hvor skal vi hen? Eller er det lige meget, skal vi glemme det og i så fald, hvad er så vigtigt, at vi satser på for at få det bedste erhvervsklima i landet?

Tak for ordet.

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/11/07/erhvervspolitisk-debat-fynsk-erhverv/feed/ 0
Venstres mærkesager KV21 https://blog.regitzetilma.dk/2021/10/07/venstres-maerkesager-kv21/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/10/07/venstres-maerkesager-kv21/#respond Thu, 07 Oct 2021 08:41:06 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=175 Vores Vision: mere frihed og flere muligheder

Vores Mission: Det er tid til forbedring

 1. Vi arbejder for ældrepleje med værdighed, tid og tillid
 2. Vi arbejder for en Borgerservicebus, der kører kommunen rundt
 3. Vi arbejder for ro til at lære i folkeskolen
 4. Vi arbejder for trafiksikkerhed over hele kommunen
 5. Vi arbejder for fællesskaber for unge over hele kommunen
 6. Vi arbejder for, at borgerne bliver hørt og involveret
 7. Vi arbejder for involvering af unge i et ungeudvalg
 8. Vi arbejder for, udvikling i landområderne
 9. Vi arbejder for klimaindsatser, der giver frihed og muligheder
 10. Er der et liv efter småt brændbart?

Mærkesag 1:

Ældrepleje med værdighed, tid og tillid

 • Vi arbejder for mere tillid til medarbejderne, synlig ledelse og politisk fokus på værdier og muligheder i stedet for kontrol og begrænsninger. Vi arbejder for ældrepleje, som den bør være.

https://middelfart.venstre.dk/aeldrepolitik.html

Mærkesag 2

En Borgerservicebus, der kører kommunen rundt

 • Vi arbejder for, at der etableres en rullende borgerservice der, uden tidsbestilling, kan løse de mest almindelige henvendelser, der hvor borgerne er lokalt.

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/udvikling-i-hele-kommunen-tid-til-forbedringer.html

Mærkesag 3

Vi arbejder for ro til at lære i folkeskolen

 • Vi arbejder for ro til at arbejde og ro til at lære i skolerne, der fredes fra konstante nye projekter, som fjerner fokus fra kerneopgaven.

Læs mere her:http:// https://middelfart.venstre.dk/skolepolitik.html

Mærkesag 4

Trafiksikkerhed over hele kommunen

 • Vi arbejder for flere penge til trafiksikkerhed generelt, men særligt for flere og mere sammenhængende cykelstier, så både store og små kan køre sikkert rundt i hele kommunen.

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/udvikling-i-hele-kommunen-tid-til-forbedringer.html

Mærkesag 5

Fællesskaber for unge i hele kommunen

 • Vi arbejder for, at lokalområderne kan få finansieret mindre anlæg og indretning af lokaler, så unge har et sted at samles – det kunne være opgradering af et ikke længere benyttet testlokale i Gelsted eller boldspilsfaciliteter på p-pladser, hvor der ikke holder biler om aftenen.

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/ungepolitik-1.html

Mærkesag 6

Borgerne skal blive hørt og involveret

 • Vi kæmper for mere frihed og flere muligheder og for at forbedre forholdene i Middelfart Kommune. Vi mener, at det kan gøres meget bedre, mere åbent og mere involverende, end det sker i dag. Særligt på kerneområderne.

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/venstres-politik-og-principper/

Mærkesag 7

Vi arbejder for involvering af unge i et ungeudvalg

 • Vi arbejder for etableringen af et midlertidigt politisk udvalg (§17,4 udvalg) for at lave en handleplan med udgangspunkt i de unges behov og ønsker. Det kunne være med inddragelse af en række unge med forskellig baggrund, politikere, ungdomsskolen, foreninger, klubber, frivillige, ungdomsuddannelser, Walker…

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/ungepolitik-1.html

Mærkesag 8

Vi arbejder for, udvikling i landområderne

 • Vi arbejder for, at Middelfart kommune bliver en del af en fri-landsbyordning, hvor nytænkende og eksperimenterende ideer ikke bremses af gammeldags regler og lovværk, der anser landområder som fredet for al udvikling. Landområder, der ikke er fredet for udvikling, vil være en fordel for erhverv og bosætning.

Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/udvikling-i-hele-kommunen-tid-til-forbedringer.html

Mærkesag 9

Klimaindsatser, der giver frihed og muligheder

 • Klima er i høj grad også en Venstre-dagsorden. Den handler om frihed og om at skabe muligheder for fremtiden. Lokalt står vi for at sikre borgerinddragelse i klimahandlingerne, holde fast i det frie valg og at klimakrav er en faktor, som virksomheder, borgere mm. må udvikle sig og vokse med. Den grønne omstilling skal være markedsdrevet.

 Læs mere her: https://middelfart.venstre.dk/klimakommune-attraktiv-gennem-gron-omstilling.html

Mærkesag 10

Er der et liv efter småt brændbart?

Affaldssortering er efterhånden blevet en videnskab, og vi er langt fra i mål. Venstre arbejder for, at det bliver nemmere at gøre det rigtige, og at vi får et tæt samarbejde med andre kommuner omkring automatisk affaldshåndtering og genanvendelse. I større skala giver det mening at samarbejde med flere, så der er et liv efter afskaffelsen af småt brændbart.

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/10/07/venstres-maerkesager-kv21/feed/ 0
Budget 2022 – førstebehandling i byrådssalen https://blog.regitzetilma.dk/2021/09/24/budget-2022-foerstebehandling-i-byraadssalen/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/09/24/budget-2022-foerstebehandling-i-byraadssalen/#respond Fri, 24 Sep 2021 07:45:32 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=170 byrådsmøde 20. sep. 2021

Venstre er med i årets budgetforlig. Det er vi fordi, vi har kunnet sætte vores præg på et budget, der kigger frem, udvikler og sætter retning. Det er et budget, der retter op på skævheder på specialområdet og gør det forhåbentligt nemmere at holde budgettet, hvilket er forudsætningen for en stabil velfærd på alle de øvrige områder.

Vi ser budgettet her med mange gode tiltag, som det nye byråd kan arbejde videre med.

For venstre har velfærdsområdet være meget vigtigt.

Der er fx flere penge både til skoler, børn, unge og ældre – det betyder, at

 •  der er noget at arbejde med i velfærdsaftalen, der i Middelfart hedder ”fremtidens ældreliv”,
 • Der er flere hænder til børnehaverne, en ny børnehave på vej – og som venstre bla har ønsket, så vil der blive arbejdet med en ny tildelingsmodel.
 • Der er en fortsat udvikling af skolerne både med renoveringer og indhold i strategien – og det uden den stigning i SFO prisen, eller besparelser på Skrillingeskolen, der ellers var lagt op til
 • Og så glæder vi os over, at der i år er et særligt fokus på at styrke fritids- og foreningslivet og at kommunens unge mennesker får flere muligheder.

Vores forslag om at forsætte med sommeraktiviteterne for de unge er kommet med, men vi havde gerne set en mere sammenhængende indsats, hvor vi får lyttet til de unge selv.

Men der var ikke opbakning til vores forslag om et §17,4 ungeudvalg, eller til at skabe mødesteder for unge over hele kommunen.

Til gengæld er der blevet plads til et forsøg med en Kulturskole – der satser bredt på både nye og eksisterende kulturelle og kreative fag for børn og unge – navnet vil vi dog gerne arbejde videre med – Kulturskole lyder ikke som noget alle unge vil ønske at være en del af i deres fritid.

Budgettet indeholder også en række erhvervsvenlige tiltag, bl.a.

 • flere medarbejdere til at lave lokalplaner, hvilket er stærkt tiltrængt og
 • en satsning på erhvervslivets involvering i et midlertidigt udvalg om energirenoveringer- og energibesparende tiltag.

I Venstre arbejder vi for, at den grønne omstilling bliver markedsdrevet og borgerorienteret – det må kunne rummes i dette udvalg.

Vi havde dog gerne set, at der var blevet plads i anlægsbudgettet til en forlængelse af Fynsvej, så vi kunne trække flere virksomheder til lidt hurtigere.

Der er naturligvis også en pris for at gå med i budgetforliget – det er jo altid lidt give and take.

De største kameler vi har måtte sluge, er nogle af de mange penge – hele 1,2 mio kr., der lidt fluffy er delt ud til biodiversitetspuljer og ekstra 750.000 kr til klimafolkemødet, der gives oven i de 2 mio. kr. vi allerede giver.

Det er ikke fordi, vi vil lukke ned for Klimafolkemødet. Men vi mener, at det bør være mere for at involvere de lokale borgere.

Klimafolkemødet skal, ud over at være af national interesse, også have en lokal berettigelse. Det er den retning, vi ønsker klimafolkemødet skal udvikle sig i – og bl.a. det, vi forventer, at pengene bruges til.

Et andet væsentligt punkt for Venstre har været trafiksikkerhedsarbejdet. Vi har arbejdet for, at der skulle være et fokus på trafiksikkerhed og sikre skoleveje.

Der ér kommet penge til trafiksikkerhed, men vi er lidt kede af, at der ikke er blevet mere til alle de mange mindre trafiksikkerhedsløsninger, som borgerne har ønsket sig. Når man blot forlænger de 1,1 mio. kr. der var i forvejen på området – ja så går arbejdet bare langsomt og uden den borgerinvolvering, vi ellers godt kunne ønske os.

Der er til gengæld en række store projekter på vej – f.eks. en cykelsti mellem Brenderup og Ejby og trafiksikring af et par uheldsbelastede kryds. Men vi arbejder videre med de midler, der er i bla. stiprojekterne. Vi håber, at kunne skabe mere sammenhængende cykelstier over hele kommunen.

Vi ser budget 2022 som en styrkelse af kommunens kerneopgaver og med en lang række tiltag, der vil gavne bosætning, lokalsamfund, foreningsliv og erhvervsliv.

Vi videresender hermed budgettet til andenbehandling.

Venstres ønsker var:

– fjerne beskatningen, der rammer vores lokale uddannelsesinstitutioner – kom med

– bevare puljen til velfærdsteknologi – det er forebyggelse og fremtidens frihed – er med i puljen til ældreområdet

– ikke ansætte to mere i jobcenteret – arbejdsløsheden er jo lav – kom ikke med

– ikke spare på Skrillingeskolen – kom med

– arbejde på, at tildelingsmodellen på børneområdet bliver revurderet ,og at der bliver sat penge af til ekstra hænder. – kom med

– have fokus på unge – vi ønsker at bevare sommeraktiviteter, skabe væresteder for unge i hele kommunen og – kom med

– nedsætte et ungeudvalg i næste byrådsperiode for at vide, hvad det er, de unge vil – kom ikke med

– have en borgerservicebus, der skal køre kommunen rundt og servicere borgerne, der hvor, de er – kom ikke med

– udsætte Marinaplanerne lidt og i stedet skubbe omfartsvejen ved Strib frem for at undgå trængsel og unødig trafik i landsbyerne – arbejdet med fondsøgning afklares først. stadig en mulighed at udsætte planerne. Omfartsvejen i Strib bliver forundersøgt i 2022.

– planlægge en forlængelse af Fynsvej for at fremme salget af erhvervsjord – kom ikke med

– have flere penge til trafiksikkerhed i hele kommunen og evt. genbesøge stiplanen for at få mere sammenhænge i veje og stier – kom ikke med

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/09/24/budget-2022-foerstebehandling-i-byraadssalen/feed/ 0
Billeshavevej 40/Olielageret https://blog.regitzetilma.dk/2021/08/09/billeshavevej-40-olielageret/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/08/09/billeshavevej-40-olielageret/#respond Mon, 09 Aug 2021 17:22:42 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=167 Tale til byrådsmødet 9. aug 2021

Så er vi nået til sagen om Billeshavevej 40 i Strib eller Olielageret, som det også kaldes.

Det er en sag, der har givet anledning til megen debat og følelser, hvor også bekymringer, interesser og fremtidsplaner er blevet bragt i spil.

Olielageret har siden 2009 været kommuneplanlagt til almindelig by-bebyggelse i to etager, hvor tanken har været at fortsætte med det man kendte i Strib og slette fortidens spor.

Med denne lokalplan giver man mulighed for at benytte de historiske aftryk på området, som tankene fra en tid med oliekrise, jo er, i et nyt og for Strib helt ny type boligbyggeri.

Allerede i forhøringen var der stor opmærksomhed om projektet med underskriftsindsamlinger, spørgsmål og bekymringer.

Dem har byrådet forsøgt at håndtere i planprocessen med åbent hus arrangement, online dialogmøde, flere visualiseringer mm. Corona har været en hæmmende faktor for den direkte dialog.

Jeg må indrømme, at online dialogmødet, ikke gav den ønskede dialog, vi ellers plejer at få til sådanne møder, selv om gruppen bag underskriftsindsamlingen fik taletid og alle fik skriftlig spørgetid. Vi må konstatere, at denne online-metode ikke var optimal i forhold til en sag af denne type, og vi håber, at vi pga Corona-hensyn ikke behøver at gøre det sådan igen.

Efterfølgende fik gruppen dog mulighed for en direkte dialog med formanden for teknisk udvalg – altså mig-selv. Jeg synes, det var en rigtig god og oplysende dialog. Jeg var meget imponeret over deres forberedelse, og hvad de havde sat sig ind i.

Gruppens spørgsmål og bekymringer er der gået videre med og har b.la. ført til en undersøgelse af Bilag IV-arter på stedet, en vurdering af en mulig olieforurening, og at der i lokalplanen nu er præciseret, at der skal være et skovbryn, der skal bevares og passes på, ganske som området skal have bevaret træer af en vis bevaringsværdighed. Vision er, at området efter bebyggelsen skal leve op til sit navn: Skovhaven.

På samme måde, så udtrykker lokalplanen klart, at man ønsker at fremme biodiversitet både med skov, krat, genopretning af §3-søer mm.

Det er jo netop dét, at man ændrer bebyggelsesprocent fra max 2 etager til 6 etager og en række tæt-lav boliger gør, at man kan give plads til naturen og få luft til at bevæge sig i den.

Lokalplanen har været i høring, hvor der er indkommet 59 høringssvar, hvor der er udtrykt modstand og bekymring for bl.a. byggeriets højde, mulige indbliksgener, hensynet til naturen og landskabet, en mulig olieforurening og trafikale forhold.

Ang. Olieforureningen, så har Region Syddanmark, som er myndighed på forurenings-området, er ved at kortlægge Billeshavevej 40, så det er bestemmelserne i jordforureningsloven, der følges. Det betyder, at der ikke kan bygges før undersøgelserne er udført og der er taget hånd om en evt. forurening.

De mange høringssvar og deres bekymringer gør selvfølgelig indtryk. Hvis jeg lægger formandskasketten et øjeblik og udtaler mig på Venstres vegne, så vil jeg tillade mig at hæve blikket en lille smule og anlægge en helhedsbetragtning på Strib, der er præget af parcelhuse af forskellig karakter og tæt-lav byggeri.

Dette nye byggeri vil kunne supplere og variere området og gøre boligudbuddet mere mangfoldigt. Det er et ønske, vi har over hele kommunen, hvor vi arbejder på at tiltrække flere borgere, at have visioner for byudvikling og for at udvikle rammerne for det, folk efterspørger om det er generationsfællesskaber, tiny-houses eller velbevarede midtbyer. Det betyder, at nogle tiltag kan blive utraditionelle, udfordre grænser og holdninger. Det er nok tilfældet her.

Et helt centralt emne i de mange velskrevne og velforberedte høringssvar har netop været højden på byggeriet og de mulige konsekvenser for landskab og naboer.

Her, hvor fortid møder fremtid, vil vi nok altid støde ind i vurderinger og syns-ninger.  Der er dog ingen tvivl om, at udviklingen af Strib vil gå i denne retning ind i Røjleskovs område, hvor der allerede er planer om udvidelse af veje- og idrætsanlæg, og hvor der er mulighed for mange flere boliger i forlængelse af byen, men tæt på naturen.

Man kan godt kalde det et dilemma, når flere og flere ønsker at bo bynært i anderledes og attraktive boliger, men også ønsker at bo tæt på naturen og fremme biodiversiteten – kunsten er at koble disse to ting og gøre begge muligt. Både Skovhaven her og ”Naturbyen” i Skrillinge er eksempler på dette.

Venstre stemmer derfor for lokalplanen i dag. Vi tror på, at projektet her kan blive en unik måde at bringe historie, genanvendelighed, natur og et mangfoldigt boligudbud til Strib.

Vi er trætte af, at høringsprocessen har været opfattet som værende med manglende dialog. Det er ikke dét, vi står for, men har i stedet forsøgt at imødekomme dialogen.

Vi ser ikke, at denne lokalplan vil danne præcedens for højderne i området, da de er baserede på en historisk placering og genbrug af olietankene.

Tak for ordet.

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/08/09/billeshavevej-40-olielageret/feed/ 0
Sådan ville Venstre bruge overskuddet fra 2020 https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/17/saadan-ville-venstre-bruge-overskuddet-fra-2020/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/17/saadan-ville-venstre-bruge-overskuddet-fra-2020/#respond Thu, 17 Jun 2021 08:51:43 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=163

Venstre var ikke med i budget 2020. Vi blev derfor ikke inviteret til forhandlinger om at bruge overskuddet på 19,5 mio. kr. Men vi har naturligvis et bud på, hvad pengene skulle være brugt til.

Vores fokus er på foreninger, stærke lokalsamfund, trafiksikkerhed, mødesteder for unge, opgradering af fortove og legepladser og så at lægge planer for fremtidens erhvervsliv.

Vores tiltag bunder i et ønske om udvikling i hele kommunen, men også at støtte lokale initiativer og ideer, der får fællesskaber til at gro.

Frivilligcenter: 5,1 mio.
–  vi arbejder for gode forhold for de frivillige og foreningerne, der gør et stort stykke socialt og sundhedsmæssigt stykke arbejde, vi alle nyder godt af, derfor foreslår vi, at huset på P.V. Tuxens vej købes og indrettes til frivilligcenter og mødested for foreninger  
Trafiksikkerhedstiltag over hele kommunen: 5 mio.
Vi arbejder for flere penge til trafiksikkerhed generelt, men med dette kan vi komme flere borgere i møde med deres indsendte trafiksikkerhedsønsker. Vi prioriterer skoleveje først.  
Plan for sammenhængende cykelstier: 0,5 mio.
Udarbejdelse af en plan for cykelstier, der gavner trafiksikkerhed og sundhed. Vi ser gerne, at de til sammen danner sammenhængende ruter til gavn for lokalsamfundene. Planen først og så skal midlerne til anlæg findes over flere år.  
Tiltag for unge i hele kommunen: 1 mio.
Vi arbejder for, at der afsættes en pulje, så lokalområderne kan få finansieret mindre anlæg og indretning af lokaler, så unge har et sted at samles – det kunne være opgradering af et ikke længere benyttet testlokale i Gelsted eller boldspilsfaciliteter på p-pladser, hvor der ikke holder biler om aftenen.  
Projekt lokale nyttehaver: 0,3 mio.
Vi arbejder for, at det grønne flytter ind, men også at det giver nytte. Derfor vil vi gerne søsætte et projekt, hvor man lokalt kan få støtte til plantning af fx solbærbuske, æbletræer, højbede, sansehaver mm .– det kræver lokalt ejerskab og pasning, men kan fremme biodiversitet, fællesskab og sundhed  
Fortovs-renoveringer: 2 mio.
Vi arbejder for, at standarden på fortove i kommunen hæves og at hajtænder og vognbanestriber genoptegnes.  
Opgradering af legepladser på skoler og børnehaver: 2 mio.
Vi arbejder for, at legepladser ved skoler og børnehaver får et tiltrængt løft, så børnene får glæde af dem i løbet af dagen, men hvor man også kan bruge dem lokalt, når institutionen er lukket (hvis muligt)  
Sommerbus rutefart: 0,8 mio.
Vi arbejder for at indsætte en sommerbus (el-bus), der kan betjene turister og lokale i rutefart mellem Strib, Banegården, Clay og Marinaen. Er det en succes kan det udvides med ruter i f.eks. Brenderup, Harndrup m.fl.  
Strategi for fremtidens erhvervsjord: 0,5 mio.
Vi arbejder for, at Middelfart kommune er klar til fremtiden, når det gælder erhverv og landbrug. Derfor vil vi have udarbejdet en klar strategi for jordkøb til erhverv og byttejord til landbrug.
I alt 17,2 mio. kr.
Restbeløbet på 2,3 mio. kr. gemmes til anlægspriserne normaliseret eller projekter, der savner medfinansiering er klar.

Venstres byrådsgruppe

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/17/saadan-ville-venstre-bruge-overskuddet-fra-2020/feed/ 0
Grundlovstalen 2021 https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/07/grundlovstalen-2021/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/07/grundlovstalen-2021/#respond Mon, 07 Jun 2021 11:11:47 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=158 Kære venstre- og andet godt folk. Tak fordi I havde lyst til at komme til Cathrinebjerg i dag og fejre Grundloven i dette fantastiske vejr.

Da Kredsen aflyste årets grundlovsarrangement, var jeg egentlig lidt ærgerlig.

Ærgerlig, fordi det er længe siden, vi sidst har fejret Grundloven. Sidst var faktisk i 2018, da der i 2019 var Folketingsvalg og Corona i 2020. Jeg var også lidt ærgerlig, fordi det jo plejer at være en rigtig hyggelig dag i godt selskab – det er meget længe siden, vi sidst har kunnet samles i en større forsamling.

Men ikke mindst ærgerlig fordi, der efter mere end et år med Corona – som har vendt op og ned på plejer og vores måde at leve på, er så meget at sig om lige netop Grundloven og de rettigheder, vi tidligere har taget for givet i hverdagen.

For sjældent har vi oplevet vores grundlovssikrede rettigheder sat så meget under pres som i det forgangne år.

Jeg tror, vi alle samme kan huske, hvor vi var den 11. marts sidste år. Det er sådan en af de skelsættende begivenheder, man husker som 9/11, eller for nogle måske månelandingen.

11. marts 2020 står klar i erindringen for mig, fordi det var første gang min frihed til at mødes med andre blev for alvor begrænset. ”Gå hjem og bliv hjemme”, blev der sagt. Og ud over dem, der i så alvorlig grad manglede toiletpapir fra butikken, at de nærmest kom op at slås, ja, så gik vi hjem og aflyste alt.

Jeg husker, at jeg gik fra Strib skole fra en generalforsamling i Strib i Bevægelse, fik hentet min datter, der med kort varsel var blevet sendt hjem fra efterskolen. Og så blev kalenderen ellers ryddet.

Aflysninger og udsættelser af møder, arrangementer, fester og begivenheder har været mere reglen end undtagelsen det seneste år.

Restriktioner på hvor mange, man må være samlet både inde og ude. Hvornår en fest må slutte, hvordan og hvor tæt man må sidde, samt påbud om at bære mundbind eller lignende i butikker og supermarkeder osv. osv. blev pludseligt helt almindeligt.

Havde nogen fortalt os, at dét ville blive hverdag i Danmark, så havde vi grinet højt og rystet på hovedet. Aldrig.

Men her er vi så. Til grundlovsmøde med max 50 deltagere. Med Corona pas, håndsprit og mundbind i lommen. Med en bevidsthed om, at nok har vi RET til at samles med hvem vi vil, at sige, hvad vi vil, og at hjemme, kan man gøre, hvad man vil. Men liiige i øjeblikket har vi ikke LOV.

Vores forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og privatlivets fred er sat på stand by. Grundloven har – for en tid – og vi ved ikke hvor længe – fået en parentes.

Jeg forstår godt, hvorfor det var nødvenligt at trække hårdt i nødbremsen dengang i marts 2020. Man vidste jo ikke, hvad man havde med at gøre og skrækhistorierne om overbebyrdede sygehuse og rekordmange dødsfald skræmte.

Men det tog lige som overhånd på et tidspunkt. Mette Frederiksen tonede gang på gang frem og formanede danskerne om at passe på sig selv og de andre, gøre sin pligt og blive hjemme. De mange frivillige, der legede Corona-politi, som var med over alt, og så alt på Facebook, til fødselsdagen og i haven og butikken, hvor man kunne stå for tæt, eller glemme sit mundbind, bakkede op – råbte op og udskammede enhver, der ikke gjorde, som der blev sagt. Mette F. havde jo talt, og ingen fik taletid til at sige imod. Epidemiloven var ret totalitær og det var Corona-politiets udskamning også.

Men det værste var nok, at vanen med at involvere så få som muligt i sine beslutninger bare fortsatte for statsministeren og det politiske system. Derfor blev jeg også for alvor rystet i min politiske grundvold af Mink-sagen.

Allerede ved de første udmeldinger begyndte jeg at tvivle på politikernes intentioner- på om jeg nu også hørte sandheden fra landets øverste beslutningstagere, om der var skjulte dagsordner bag beslutningerne. Og med dét begyndte tilliden til demokratiet som et folkestyre at vakle.

Dét er noget af det værste, der kan ske i et land, særligt i en krisetid. For mig var det en rigtig grim personlig oplevelse, som det tog mig lang tid at lægge bag mig.

Men jeg var stolt af at se landbruget og dets støtter stå sammen i en fredelig protest – Det er muligt, at de bliver færre og færre, og at de sjældent råber op. Men Landbrugs-Danmark ér der, og de har flere støtter end By-Danmark tror. Jeg håber, det er noteret!

En af de værste bagsider ved nedlukning af landet er jo nok, at forenings-Danmark blev sat på pause. En pause, som ikke helt er slut endnu. For genstarten er kun så småt i gang, og vi har ikke set konsekvenserne endnu. Idrætsforeningerne melder om faldende medlemstal, festivaler, der er store indtægtskilder er aflyste og ildsjælene har ikke kunne samles i meget lang tid.

Foreningerne er livsnerven i vores demokratiske samfund, dem, der er kittet i lokalområderne, dem, der skaber fællesskaber, livskvalitet og aktivitet. En genstart af foreningslivet er afgørende for fremtiden. Uden dem vil vi se stigende ensomhed, mindre sundhed, manglende demokratisk opdragelse og færre fællesskaber. Derfor sætter vi også politisk meget ind på, at foreningslivet kommer i gang igen.

I dag kan betegnes som en start.

Nu står vi så og nærmer os noget, der minder om samfundet post-Corona. Men jeg tror dog aldrig, det bliver helt som det var en gang. Forhåbentligt har vi også lært noget.

Lært noget om virus, opfindsomhed og om medmenneskelighed – for der var da også lyspunkter og skønne eksempler på folk, der hjalp hinanden og på fællessang i fjernsynet. Sammen hver for sig.

Et af de positive ord, der dukkede op i Corona tiden var ordet ”samfundssind”. Et godt ord og vel egentlig også en god betegnelse af en følelse, hvor man har lyst til at bidrage og tage ansvar for mere end sig selv.

Dét fik Corona heldigvis også vist. Mange gik foran for at hjælpe i test- og vaccinations-centrene, selv om de var gået på pension. Andre købte ind for udsatte borgere eller hjælp dem, der måtte isoleres. TAK til jer.

Jeg har en ide om, at den tillid, frihed og det ansvar, der står mellem Grundlovens linjer er det, vi nu har et ord for – nemlig samfundssind.

Men jeg håber også, at vi efter Corona-tiden har lært noget om demokrati og behovet for Grundlovens rettigheder til at sikre vores frihed på alle måder.

Konsekvenserne ved et land uden Grundloven er vidtrækkende, parenteserne, vi har set, kan heldigvis ophæves og forhåbentligt har vi ikke set det sidste til konsekvenserne af mink-sagen.

Inden længe, så går den kommunale valgkamp i gang. Det har været en udfordring at planlægge noget, for man kendte ikke til restriktioner, vaccinationsplaner eller påvirkningerne udefra.

Venstre i Middelfart har heldigvis været tidligt i gang og undervejs været samlet digitalt for at lægge planerne for valgkampen, der så småt er i gang.

Der er sket meget både lokalt og på nationalt plan, der vil påvirke vælgerne. Også vores politiske arbejde blev svære at udføre under pandemien, der centraliserede magten for en periode.

Men vi håber, og tror på, at vores hårde arbejde gennem mange år og det ansvar vi tager for udvikling i hele Middelfart Kommune, er blevet bemærket. For selv om det går godt i Middelfart, så kan vi gøre det bedre, mere åbent og mere involverende. Dét står vi for.

Tak fordi, I kom og fejrede Grundloven, der er med til at sikre, at friheden og tilliden kan vende tilbage til vores land.

Rigtig god sommer

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/06/07/grundlovstalen-2021/feed/ 0
1 år efter: Hvad har vi lært af Corona? https://blog.regitzetilma.dk/2021/03/11/1-aar-efter-hvad-har-vi-laert-af-corona/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/03/11/1-aar-efter-hvad-har-vi-laert-af-corona/#respond Thu, 11 Mar 2021 11:26:37 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=155 Et år er der gået siden Corona lukkede Danmark for første gang og udfordrede vores hverdag. Hvad har vi lært på det år?

Jeg har bl.a. lært,

 • at online kan bruges til alt fra vinsmagning og mødregruppe-hygge til debatter og byrådsmøder
 • at fællesskaber skal passes, ellers falder motivationen til at yde en indsats for sammenholdet eller sagen
 • at jeg er et meget socialt menneske, der ikke trives uden at blive inspireret af eller møde andre mennesker
 • at det nok er sundt at have weekender helt uden planer
 • at vi skal værne om den politiske tillid, vi har nydt godt af i mange år og har klaret krisen med – mink sagen rystede min politiske grundvold
 • at krisen har fået det bedste (sammenhold og hensyn) og det værste (Corona-politi, shaming og Facebook tilsvining) frem i folk.
 • At dem, der ser mulighederne og ikke begrænsningerne, når verden tager en drejning, er utrolig seje
 • at vi som samfund har fået gjort noget kollektivt stort, og at vi kan mere end vi tror, når vi arbejder sammen (og hermed en tak til alle, der arbejder som uundværligt front-personale, der har fået samfundet til at fungere på trods)

Hvad har du lært?

Min amerikanske veninde, som jeg har skrevet med siden 5. klasse (den gang hed det pennevenner) skrev til mig og sagde noget helt rigtigt:

“Det er nemmere at læse om historiske begivenheder, end at være en del af dem”

Jeg tror, hun har helt ret.

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/03/11/1-aar-efter-hvad-har-vi-laert-af-corona/feed/ 0
Venstres velfærdsvision – borgerne tættere på beslutningerne https://blog.regitzetilma.dk/2021/02/22/venstres-velfaerdsvision-borgerne-taettere-paa-beslutningerne/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/02/22/venstres-velfaerdsvision-borgerne-taettere-paa-beslutningerne/#respond Mon, 22 Feb 2021 14:39:38 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=147 Det er tid til at ændre vores tilgang til velfærd.

Venstres vision er, at borgerne ikke bare skal tættere på beslutningerne, de skal være med i beslutningerne, bidrage og tage ansvar.

Det gør vi ved at styrke dialogen, involvere borgerne i prioriteringerne og rammerne og ikke mindst i, hvordan vi måler kvaliteten i vores velfærd.

Vores pointe er, at velfærd ikke er noget kommunen giver, men noget, vi løser i fællesskab.

I Middelfart har vi længe øvet os på borgerinddragelse. Men det har oftest været på store projekter, anlæg og fysiske ting. Ikke så meget i hverdagen, i velfærdsydelserne eller prioriterings-processerne.

Det er vigtigt for os, at der stadig er et politisk ansvar. Så det er ikke en øvelse i at tørre ansvaret af på flere, men en øvelse i at få værdier, nærhed og fleksibilitet ind i velfærdsområderne, på at få borgerne tættere på hverdagens beslutninger og i at få kvalitet i kernevelfærden.

Hvad er kvalitet i velfærd?
Hvad er egentlig kvalitet i velfærd? Er det antal medarbejdere? Uddannelse? Og hvordan måler vi det?  I sagen om Else på plejehjemmet var der på et tidspunkt tre veluddannede hjælpere omkring hende – alligevel talte vi ikke om kvalitet. Der skal altså noget andet til.

I Middelfart har vi lavet et velfærdstjek på rigtig mange områder, der egentligt viser pæn tilfredshed, de fleste steder, men hvorfor tegnes der så et billede af dårlig kommunal service? Hvorfor vælger et stigende antal forældre privatskolen til, og hvorfor er der størst venteliste til det private friplejehjem?

Tillid og rammer til fleksibilitet
Den kommunale velfærd kan og skal være lige så god som den private, men det sker kun, hvis vi formår at involvere borgerne, også i de små ting, hvis vi giver vores velfærd en værdi og en retning – ikke et tal, der skal kontrolleres, og hvis vi med tillid til borgere og personale sørger for rammer, der giver fleksibilitet og plads til individuelle hensyn.

Hvordan?
Det lyder jo alt sammen meget godt, og meget liberalt. Det kan vi godt støtte op om. Men hvordan kan det så lade sig gøre i virkeligheden? Hvad kræver det?

En ”lad os da prøve det af”- mentalitet
Hvis udviklingen af velfærden skal ændres, så må vi se på den offentlige kultur, inddragende og ansvarsgivende processer, der starter før der er et problem. Det kræver en større brug af teknologiske løsninger, der kan indsamle data, viden og tendenser, der kan være basis for bedre politiske beslutninger, men også, at man som kommune tør eksperimentere noget mere, kan tænke på tværs af siloer i administrationen og flytte viden fra kontoret og ud på gulvet. Vi kan kalde det en nærhedsreform, baseret på en ”lad os da prøve det af”- mentalitet. Den vil vi gerne fremme.

Værdi og retning i den nye politikerrolle
Og så kræver det sikkert også en ny politikerrolle, hvor politikerne (både lokalt og nationalt) skal se mere på værdier og retning og mindre på system, målinger og kontrol. Fremtidens politiker kommer sikkert til at skulle bevæge sig meget mere udenfor Rådhuset for komme i direkte dialog med borgerne og lokalsamfundet.

Fra borger til medborger
Fra borgernes side kræver det, at man accepterer en større forskellighed i løsninger og service – for den tildeles efter behov. Desuden, at man selv tager større ansvar for sit eget liv – at man bliver ”medborger” og ikke bare ”borger”, der lader sig servicere. Det er nødvendigt at aflive krævementaliteten og blive mere involverende – man kunne starte med at skabe plejehjemsbestyrelser.

En fælles opgave
Venstre ønsker i større grad at ansvarliggøre og delagtiggøre borgerne om vores fælles velfærdsopgave. Det gør vi med dialog, medbestemmelse og involvering. Ved at give nærhed og værdi til opgaverne og sætte borgerne før systemet.

Det er tid til forbedring.

Venstre Middelfart

Klik på videoen for større billede

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/02/22/venstres-velfaerdsvision-borgerne-taettere-paa-beslutningerne/feed/ 0
2020 – politik i Coronaens skygge https://blog.regitzetilma.dk/2021/01/02/2020-politik-i-coronaens-skygge/ https://blog.regitzetilma.dk/2021/01/02/2020-politik-i-coronaens-skygge/#respond Sat, 02 Jan 2021 10:53:54 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=125

Så fik vi taget de første skridt ind i 2021. Men selv om 2020 er gået, bliver det et år, der sent er glemt. Corona-pandemien fik sat uslettelige spor på starten af det nye årti. Coronaen har mange traditioner, oplevelser, initiativer og fællesskaber på samvittigheden.

Den gjorde det også ekstra-svært at være politisk aktiv, hvor borgerinddragelse, møder, tværgående initiativer, netværk og relationer er det, der driver værket. Vi fandt nye veje at gå for ikke at stoppe udviklingen af vigtige initiativer, men det har været en tid med mindre øjenkontakt og samtaler end ønsket.

Venstre i Middelfart var i netop i februar blevet til én forening, hvor en ny bestyrelse skulle finde sin arbejdsform og havde lagt op til en masse interessante arrangementer og events. De måtte langt hen ad vejen aflyses igen. Vi fik dog holdt opstillingsmøder og (gen)valgt både folketingskandidat og borgmesterkandidat ved to (efter forholdene) meget velbesøgte arrangementer. Det var virkelig en fornøjelse at være med til, for de gav følelsen af sammenhold, og glæden ved at være sammen med andre liberale smittede af på energien. Så man med medlemmernes opbakning i ryggen lige kunne give den lidt ekstra igen. Mange tak for det.

Venstre har som parti haft sine prøvelser i år. Det er svært at være opposition i en krisetid, og her endnu vigtigere, at man samarbejder internt i partiet og ikke sætter sig selv først. Arbejdet kræver arbejdsro, beslutsomhed og troværdighed. Min politiske tillid fik dog et alvorligt hak med mink-sagen. En sag, der skaber usikkerhed og mistillid til det politiske styre. Det er særligt skidt i en krisetid. Det sidste ord er forhåbentligt ikke sagt i den sag.

Lokalt har Coronaen også givet svære arbejdsforhold, og borgmesterstyret bliver tydeligere og tydeligere. Det blev særligt tydeligt, da byrådet skulle vedtage en klimaplan, hvor forvaltningen gennem halvandet år har arbejdet på planen uden inddragelse af hverken byråd, borgere eller virksomheder. Det stejlede vi over. For vi kommer ikke i mål med klimaambitionerne uden en fælles indsats. Venstre endt dog med at gå med i planen: fordi vi fik indflydelse, fordi vi har ambitioner på klimaets vegne, og fordi vi fik sat væsentlige fingeraftryk – bl.a. ved at sikre at udfasning af kød i kantiner og plejehjem blev skrevet ud af planen. Borgerinddragelsen kommer nu som en del af planens realisering.

Trods de anderledes arbejdsforhold, så har Venstres byrådsgruppe alligevel arbejdet hårdt for at påvirke Middelfart kommunes udvikling, der på flere parametre går rigtig stærkt. Øget bosætning, rekordmange lokalplaner, nye boligområder, nye måder at bo på og nye virksomheder godt fordelt over kommunen.

Vores fokus har været på, at der skal være udvikling i hele kommunen og vi har deltaget aktivt i aktiviteterne omkring Bæredygtige lokalsamfund og arbejdet med virkeliggørelsen af flere lokale initiativer. Vi ser muligheder og ikke begrænsninger, når der spørges til dispensationer i landområderne, vi har arbejdet med flere tiltag for at forbedre vilkår for foreningslivet, vi har arbejdet ihærdigt med at forbedre trafiksikkerhed og for mulighederne for en mere fleksibel offentlig transport i landområderne. Jeg har selv stået i spidsen for udviklingen af en samkørsels-ordning – fordi jeg tror på, at det personlige initiativ og ansvar kan løse mere og være bedre, end hvis vi overlader det hele til det offentlige.

Vi mærker, trods Coronaen, en vækst og optimisme, som vi skal arbejde videre med, sætte de nye kræfter i sving og udvikle til gavn for fremtiden. Man behøver ikke at se det negative, selv om man er i opposition. Vi skal blot sikre, at der hele tiden sker forbedringer og, at vores fingeraftryk er synlige – det arbejder vi hele tiden på.

Med både Corona-initiativer og penge fra en udligningsreform, har der været plads til at sætte mange ting i gang. Vi har sat vores fingeraftryk – fx blev der vedtaget en trafiksikkerhedsplan, hvor det også lykkes at få fordoblet puljen til konkrete løsninger. Vi ser frem til at arbejde med ældreområdet i frikommune-forsøget og har en række forslag og visioner klar. Vi er meget opmærksomme på, at borgernes frie valg ikke må begrænses sådan som velfærdsaftalen på Christiansborg, ellers kan lægge op til.

2021 bliver et valgår på godt og ondt. Det kommer til at kræve alle gode kræfter, hvis vi skal af med borgmesterstyret. Men det er på mange områder tid til forbedringer, og vi arbejder seriøst på at være et alternativ til borgmesteren, til socialdemokratiet og til plejer-løsningerne. Men vi skal gøre det konstruktivt, med holdning og med en elegant kant.

Jeg glæder mig til alt det spændende, der skal ske i det nye år ønsker jer et rigtigt godt nytår.

Regitze Tilma

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2021/01/02/2020-politik-i-coronaens-skygge/feed/ 0
En varm sag om frit valg https://blog.regitzetilma.dk/2020/11/11/en-varm-sag-om-frit-valg/ https://blog.regitzetilma.dk/2020/11/11/en-varm-sag-om-frit-valg/#respond Wed, 11 Nov 2020 15:40:33 +0000 https://blog.regitzetilma.dk/?p=144
Læserbrev i Fyens stiftstidende nov. 2020

I P4 den 3. november, siger Johannes Lundsfryd, at en udrulning af fjernvarme til Strib er besluttet af et enigt byråd. Dette er ikke korrekt. Byrådet har nikket til, at vi vil undersøge mulighederne og hjælpe projektet på vej, hvis borgerne ønsker det. Men det er vigtigt for Venstre, at der er et frit valg på et oplyst grundlag.

Desuden konkluderer Johannes Lundsfryd, at fjernvarmeløsningen er den bedste for både samfundsøkonomi og klima. Det synes vi er for alt for tidlig at konkludere.

For det første, så er projektforslaget for fjernvarme endnu ikke udfærdiget, og derfor kan der endnu ikke drages den konklusion, at et valg af fjernvarme er den samfundsmæssige økonomisk bedste løsning. Det kan vi kun forvente, at det er.

For det andet, kan man ikke uden videre konkludere, at fjernvarme er den bedste løsning for klimaet. For ved et valg af en varmepumpeløsning, vil der slet ikke være tale om partikeludledning til skade for klimaet. Det vil skulle indgå i et større regnskab og her er antallet af tilsluttede naturligvis en del af regnestykket. Fjernvarme-projektet kræver, at halvdelen af området tilslutter sig for, at det kan betale sig.

En eventuel byråds-beslutning om udrulning af fjernvarme har den afledte konsekvens, at de borgere, der satser på en varmepumpe, ikke vil kunne opnå tilskud hertil. Men samtidig, så er der også kun et lille vindue for at opnå tilskud til fjernvarmen.

Skal man have del i fjernvarmetilskuddet, så skal byrådet give mulighed for det med en

beslutning i februar 2021. Det er er om meget kort tid, og kan betyde en del økonomisk for den enkelte husstand.

Derfor kan vi kun opfordre til, at borgerne i de områder i Strib og Middelfart, der skal have udfaset deres gasfyr, får taget en beslutning eller sat sig ind i mulighederne inden så længe, mens der stadig er et frit valg.

Karin Riishede, medlem af økonomiudvalget for Venstre og Regitze Tilma, Borgmesterkandidat for Venstre

]]>
https://blog.regitzetilma.dk/2020/11/11/en-varm-sag-om-frit-valg/feed/ 0