Så fik vi taget de første skridt ind i 2021. Men selv om 2020 er gået, bliver det et år, der sent er glemt. Corona-pandemien fik sat uslettelige spor på starten af det nye årti. Coronaen har mange traditioner, oplevelser, initiativer og fællesskaber på samvittigheden.

Den gjorde det også ekstra-svært at være politisk aktiv, hvor borgerinddragelse, møder, tværgående initiativer, netværk og relationer er det, der driver værket. Vi fandt nye veje at gå for ikke at stoppe udviklingen af vigtige initiativer, men det har været en tid med mindre øjenkontakt og samtaler end ønsket.

Venstre i Middelfart var i netop i februar blevet til én forening, hvor en ny bestyrelse skulle finde sin arbejdsform og havde lagt op til en masse interessante arrangementer og events. De måtte langt hen ad vejen aflyses igen. Vi fik dog holdt opstillingsmøder og (gen)valgt både folketingskandidat og borgmesterkandidat ved to (efter forholdene) meget velbesøgte arrangementer. Det var virkelig en fornøjelse at være med til, for de gav følelsen af sammenhold, og glæden ved at være sammen med andre liberale smittede af på energien. Så man med medlemmernes opbakning i ryggen lige kunne give den lidt ekstra igen. Mange tak for det.

Venstre har som parti haft sine prøvelser i år. Det er svært at være opposition i en krisetid, og her endnu vigtigere, at man samarbejder internt i partiet og ikke sætter sig selv først. Arbejdet kræver arbejdsro, beslutsomhed og troværdighed. Min politiske tillid fik dog et alvorligt hak med mink-sagen. En sag, der skaber usikkerhed og mistillid til det politiske styre. Det er særligt skidt i en krisetid. Det sidste ord er forhåbentligt ikke sagt i den sag.

Lokalt har Coronaen også givet svære arbejdsforhold, og borgmesterstyret bliver tydeligere og tydeligere. Det blev særligt tydeligt, da byrådet skulle vedtage en klimaplan, hvor forvaltningen gennem halvandet år har arbejdet på planen uden inddragelse af hverken byråd, borgere eller virksomheder. Det stejlede vi over. For vi kommer ikke i mål med klimaambitionerne uden en fælles indsats. Venstre endt dog med at gå med i planen: fordi vi fik indflydelse, fordi vi har ambitioner på klimaets vegne, og fordi vi fik sat væsentlige fingeraftryk – bl.a. ved at sikre at udfasning af kød i kantiner og plejehjem blev skrevet ud af planen. Borgerinddragelsen kommer nu som en del af planens realisering.

Trods de anderledes arbejdsforhold, så har Venstres byrådsgruppe alligevel arbejdet hårdt for at påvirke Middelfart kommunes udvikling, der på flere parametre går rigtig stærkt. Øget bosætning, rekordmange lokalplaner, nye boligområder, nye måder at bo på og nye virksomheder godt fordelt over kommunen.

Vores fokus har været på, at der skal være udvikling i hele kommunen og vi har deltaget aktivt i aktiviteterne omkring Bæredygtige lokalsamfund og arbejdet med virkeliggørelsen af flere lokale initiativer. Vi ser muligheder og ikke begrænsninger, når der spørges til dispensationer i landområderne, vi har arbejdet med flere tiltag for at forbedre vilkår for foreningslivet, vi har arbejdet ihærdigt med at forbedre trafiksikkerhed og for mulighederne for en mere fleksibel offentlig transport i landområderne. Jeg har selv stået i spidsen for udviklingen af en samkørsels-ordning – fordi jeg tror på, at det personlige initiativ og ansvar kan løse mere og være bedre, end hvis vi overlader det hele til det offentlige.

Vi mærker, trods Coronaen, en vækst og optimisme, som vi skal arbejde videre med, sætte de nye kræfter i sving og udvikle til gavn for fremtiden. Man behøver ikke at se det negative, selv om man er i opposition. Vi skal blot sikre, at der hele tiden sker forbedringer og, at vores fingeraftryk er synlige – det arbejder vi hele tiden på.

Med både Corona-initiativer og penge fra en udligningsreform, har der været plads til at sætte mange ting i gang. Vi har sat vores fingeraftryk – fx blev der vedtaget en trafiksikkerhedsplan, hvor det også lykkes at få fordoblet puljen til konkrete løsninger. Vi ser frem til at arbejde med ældreområdet i frikommune-forsøget og har en række forslag og visioner klar. Vi er meget opmærksomme på, at borgernes frie valg ikke må begrænses sådan som velfærdsaftalen på Christiansborg, ellers kan lægge op til.

2021 bliver et valgår på godt og ondt. Det kommer til at kræve alle gode kræfter, hvis vi skal af med borgmesterstyret. Men det er på mange områder tid til forbedringer, og vi arbejder seriøst på at være et alternativ til borgmesteren, til socialdemokratiet og til plejer-løsningerne. Men vi skal gøre det konstruktivt, med holdning og med en elegant kant.

Jeg glæder mig til alt det spændende, der skal ske i det nye år ønsker jer et rigtigt godt nytår.

Regitze Tilma